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The attached interpretation, signed January 25, 1996, entitled Regulatory Guidance Part 391 – 
Qualifications of Drivers Section 391.49 – Waiver of Certain Physical Defects & Part 350 – 
Commercial Motor Carrier Safety Assistance Program Appendix C, Paragraph 3 (i) becomes part 
of the MCSAP reference guidelines. Therefore policy number SP-96-002 -RC is being assigned 
to this memorandum and the attachment. 
 

   
  F. Daniel Hartman 
Attachment 
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 Subject Interpretation: Tolerance Guidelines for 49 CFR 391.49 

 From James E. Scapellato, Director 
Office of Motor Carrier Research and Standards 
Washington, D.C. 

 To Mr. David B. Martin, Regional Director 
Office of Motor Carriers (HMC.06) 
Forth Worth, Texas 

Date January 25, 1996 
 
Reply to 
Attn of HCS-10/HCS-20 
 

 

 
This responds to your October 18, 1995 memorandum to Mr. Steve Crane, State Programs 
Division Chief, Office of Motor Carriers Safety and Technology.  Your memorandum was 
forwarded to my office for reply. 
 
Attached, I have re-written your Question and provided a response in a general question-and-
answer format. 
 

   
  James E. Scapellato 
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REGULATORY GUIDANCE 
PART 391 – QUALIFICATIONS OF DRIVERS 

Section 391.49 – Waiver of Certain Physical Defects 
& 

PART 350 – COMMERCIAL MOTOR CARRIER SAFETY ASSISTANCE PROGRAM 
Appendix C, Paragraph 3(i) 

 
 
Question: Since 49 CFR 391.49 does not mandate a Skill Performance Evaluation, does the 

term “performance standard” mean that the State must give a driving test or other 
Skill Performance Evaluation to the driver for every waiver issued or does this term 
mean that, depending upon the medical condition, the State may give some other 
type of performance test?  For Example, in case of a vision waiver, would a vision 
examination suffice as a performance standard? 

 
Answer: Under the Tolerance Guidelines, Appendix C, Paragraph 3(i), each State that creates a 

waiver program for intrastate drivers is responsible for determining what constitutes 
“sound medical judgment,” as well as determining the performance standard.  In the 
example used above, a vision examination would suffice as a performance standard.  It 
is the responsibility of each State establishing a waiver program to determine what 
constitutes an appropriate performance standard.  

 

   
  James E. Scapellato, Director 
  Office of Motor Carrier Research and Standards 


